måndag 31 december 2012

Julgrans-potpurri


Så här efter högtiderna har oftast den härliga doften av julgranen minskat ordentligt. Då har vi en tips för att kunna fräscha upp julstämningen, tex. inför ett mellandagsparty!
Man gör helt enkelt ett julgrans-potpurri.

Material:
Granris- Hos oss i Lappland är det ingen lyxvara, men kanske kan man göra detta till och med i storstan genom att klippa av någon gren på den bedagade julgranen.
Ett par kärl med lock att förvara potpurriet i. Vi älskar våra fina kopparburkar.
En sekatör eller kraftig sax
En mortel

Arbetsbeskrivning:
1. Börja med att klippa granriset i korta bitar. Ju kortare desto bättre. Det går också bra att klippa finare grenar, eftersom barken ger mycket doft.
2.  Mortla en del av klippet för att krossa barr och bark och frigöra grandoften. 

3. Stoppa snabbt ner barrklippet och krosset i burkarna och på med locket. När det är dags för middag eller samvaro i rummet så öppnar man locket och juldoften sprider sig.
Det här är inget modernt, syntetiskt potpurri och därför håller inte doften utan lock på särskilt länge. Men om man sätter på locket när man lämnar rummet (samtidigt som man blåser ut ljusen, för det är ni väl noga med) så håller doften under alla måltider fram till granen dansas ut till trettonhelgen. 

fredag 28 december 2012

Jul-hjärta med lummer


Vi i syjuntan hade julklappsutdelning strax före jul. Det här super-fina hjärtat med matt-lummer fick vi av Annica. 
Hon berättade att hon samlade in lummer i höstas som hon sen förvarat utomhus. Nu när hon tog in det och gjorde hjärtana så torkade lummern snabbt och håller sig så här fräscht grön länge, länge.  
Hjärtat är gjort av tunn ståltråd omvirad med lummer. Dessutom är det dekorerat med guldpärlor, ljusblå glaspärlor och ett rött band. 
Tack Annica!

Syjuntan har dessutom startat en blogg. Vi heter "Flitiga Lapplandslisorna" och bloggen hittar du här:
Där kommer vi skriva och fota våra äventyr med handarbete, odlingar, trädgård, natur och annat.

tisdag 25 december 2012

Tänd en talg-dank

Presenterar årets talgdankar. 

Talgdankar är ljus stöpta på talg, inälvsfett. Vanliga förr i tiden. Eftersom vi har en del eget inälvsfett från slakt och grannar som kan förse oss med mer så har vi gjort egna ljus nu under ett par år. De blir jättefina och ger en ren, klar låga. 
De luktar också gott, för vi smälter fettet tillsammans med olika kryddor och blom-essenser som vi odlar själva. Dessutom håller ljusen i flera år eftersom vår tillverkningsmetod stabiliserar fettet så att det inte härsknar. 

Talgdankarna rinner en del, som synes på bilden. Därför har vi alltid ett litet fat under varje ljus. Jag tycker det är en snygg dekoration med den nedrinnande ljusmassan, men blir det för stora klumpar kan man bryta av dom och spara till nästa års ljusstöpning. 

Att göra egna talg-dankar är ganska komplicerat, men absolut inte helt omöjligt. Får vi ha livet och hälsan i behåll så ska vi göra en detaljerad beskrivning till nästa jul. Om ni vill förbereda er så ta kontakt med får-/get  ägare, eller vilken annan djurhållare som helst som slaktar en del och fråga om ni kan få köpa inälvsfett under nästa höstslakt. Oftast är det en biprodukt som slängs eller slutar som fågelmat, så det finns goda chanser att få köpa lite. Man kan också använda "vanligt" fett tex  ister från gris eller "rump-fettet" från älg/ren. Men eftersom det är lite lösare i konsistensen så behöver man då också tillsätta en del bivax för att få stabila talgdankar.  

Talgdankar exemplifierar nästan allt jag tycker är härligt med hantverk och med mer miljövänlig självförsörjning. 
Man undviker industrialiserade produkter som ofta har petroliumojla i sig, som tar massor av energi att tillverka/ transportera och som är farliga att andas in. Man tar vara på en lokaltillverkad naturprodukt som de flesta ser som "skräp". Man får en verkligt användbar produkt av hög kvalitet. Slutligen så får man "göra själv" och dessutom är ljusstöpning ett hantverk som barnen brukar gilla att göra tillsammans med oss vuxna!
Full pott i betyget för bästa hantverk!
     

söndag 23 december 2012

Klä julgranen

Klä julgranen måste vara det handarbete som jag gillar mest. Att få ta fram alla mina fina askar med pynt och dekorera granen som jag och sonen har huggit ett par dagar före (tradition i vår familj). Nu har granen stått på upptining ett par dagar och när vi tar in den sprids snabbt den där ljuvliga doften. 
Så är det dags att hänga upp släkt-klenoderna. Mina julprydnader är nästan enbart gamla ärvda saker, som är vackra och som betyder minnen från min egen barndom. Där finns glasklockorna, fyrverkerihängena och de läckra geometriska silverstjärnorna. Och så har vi rariteterna, kulorna i silkestråd, det gamla plastäpplet från 50-talet och de allra äldsta, den fina rosa/silver randiga glaskulan med vita prickar och grankotten som en gång i tiden var rödfolierad, men nu syns knappt ett spår av det.  Med skavanker och allt är de ändå lika fina.... och utan dom, ingen jul.

Julgranen färdigklädd, med fina mattan under och en del av paketen.


lördag 22 december 2012

Skapa ett vedförråd

Vårt vedförråd. Det är så vacket.
Det kan se enkelt ut, men innan vedträna kommer ända hit så måste man hantverka en del: göra vintervägar, serva skotern, vedkälken och motorsågen, såga ner trädet, kvista och kapa, "bruschla", forsla, bruschla igen, kapa, klyva och stapla. 
Så ligger dom där, och torkar, minst en vår- och sommarsäsong, gärna två.
Och då går man där som hemmansägare och tycker att det är så vackert, vårt vedföråd.

Sedan är det dags för "hantverk" igen. Bära in veden, låta den tina och värmas upp. Dra näver av björkklabbarna, till "tänne". Och så äntligen tända vedpannan, och njuta av ett varmt bad!
     

fredag 21 december 2012

Röka kött

Dags för julrökningen. Här är den fina hemtimrade rökstuten med tak av näver och klovor och tätning av husmossa. Vi röker skinkstekar och renkött, och på bilden hänger Per in ett lammlår som vi röker till en familj i Vilhelmina. Det här är verklig matkvalitet!

Öring som vi ska äta ikväll, den lägger vi in i röken den sista timmen och äter den nyrökt och varm direkt från rökstuten tillsammans med pressad hemodlad potatis.

onsdag 19 december 2012

Vi gästbloggar på 356slojd.se


Vi är gästbloggare på den här fina slöjdssajten!
Den drivs av Sveriges Hemslöjdskonsulenter. Här hittar man beskrivningar och nya slöjd-idéer varje dag, 365 dagar om året. 
Vi bidrog med vår fina presentpapperslampa, och vi är inlägg #915.

tisdag 18 december 2012

Tälja skedar


För flera år sedan lärde jag mig att tälja träskedar av en länsslöjdskonsulent på en lokal hantverksdag. Den första skeden jag täljde är den översta på bilden. Numer är den lite grånad, för jag har faktiskt använt den en del, till att äta soppa och grytor. 

Det är väldigt kul att tälja skedar. Jag täljer helst i björk eller sälg (som den mörkare, randade skeden på bilden). Men också rönn, al och hägg som det finns en del av här uppe i lappland. Jag gillar den vältäljda ytan där man ser täljmärkena tydligt, jag eftersträvar en modern form på skedbladet, och så gillar jag ibland att lämna obearbetade detaljer, som kvisthålet på skaftet.  

Min tälj-väska. En ljuvlig gammal fiskeväska som jag klätt med skumgummi och förvarar de viktigaste knivarna i.

Stickad tunika

Ett alldeles ljuvligt projekt som just blivit klart. En stickad jul-tunika. Den passar väl bra annars också, men inspirationen kom när vi kom över några nystan Fame Trend Paljett Rosa 687 och M&K Paljett röd 474. Tillsammans skapade dom en fantastisk färgfest med både vita och röda paljetter (dom röda syns tyvärr inte så tydligt på den här bilden).

 Mönstret gjorde jag på det sätt jag gillar bäst. Man tar ett plagg som man redan har och gillar. Den här tunikan kommer från en vanlig klädbutik, strl M. Sedan måttar man plagget och skapar sitt mönster efter måtten. För alla som inte vill sticka på frihand, så bjuder jag på mönstret här nedan.
Ursprungstunikan. Min gjorde jag lite längre och lite mer klockad nertill.

Tunika

Garn: Big Trend paljett & M&Ks röda paljettgarn
Garnåtgång: Ca 2 nystan Big Trend Paljett och 3 nystan M&Ks paljettgarn. OBS! om du använder ett färgskiftande garn som Big Trend så kan det behövas lite mer garn eftersom det är viktigt att matcha färgerna när man stickar de separata fram och bakstyckena och axelpartierna.
Stickor: 80 cm Knit-pro rundsticka med strl 4,5 toppar.
Storlek ca 40-42.

Tunikan stickas nerifrån och upp. Lägg upp 204m. Sätt markörer i varje sida med 102m mellanrum. Ta ihop till en cirkel. Sticka 4v r, 1v a (vikvarv för fållen). 4v r och ta sedan in 1m i varje sida. Minska sedan 1m i var sida var 8’onde var (ca var 4de cm). När man når upp till ärmhålens undre kant ska det vara ca 160m på rundstickan. Dela upp dessa med 80m på varje sticka.  Framsida och baksida stickas separat.

Framstycket.
Ta in för ärmhål: 2m på första varvet i var sida. Sedan 1m i var sida vartannat varv i 18v.  Sticka 4v utan minskningar och avmaska 10m i mitten (början av halsringningen) avmaska i var sida av halsringningen de följande varven: 4m, 4m, 2m, 1m , 1m, 1m, två varv utan minskning och slutligen 1m minskning i var kant. Sticka 19v med de resterande 12m på var axel. Nu har du kommit till axelsömmen. Välj mellan att avmaska och sy ihop axelsömmen senare eller sätta maskorna på en avmaskningsnål och sticka ihop axelsömmen när bakstycket är klart.

Bakstycket.
Ta in likadant för ärmhålet som på framsidan. Sticka sedan tills det har blivit 20 cm från början av ärmhålet. Avmaska 20m mitt bak. Minska sedan 1m, 2m, 1m, 2m, 1m, 2m, 1m, 2m. Och ev. någon maska till för att komma ner i 13m på var sida.  Sticka rakt upp tills axlarna når 23cm från ärmhålets början. Sticka ihop axelmaskorna fram och bak eller avmaska och sy ihop. 

Kanter:
Plocka upp 118m längs ärmhålen med stickor 4,5. Sticka resår i ca 2 cm och maska av. Byt till mindre stickor (strl, 4 sen 3,5 slutligen 3) varje varv och minska 1 m mitt under ärmen varje varv. 
Plocka upp 148m längs halslinningen, 96m framtill och 52m bak med stickor strl 4,5. Sticka ca 2 cm och precis som för ärmhålen minskar du stickornas storlek en halv strl. varje varv och minskar 1m vid var axelsöm varje varv. Avmaska.

söndag 16 december 2012

Lampa av presentpapper


Ett superenkelt 15-minuters projekt 
& ett snabbt sätt att förändra vardagsrummet inför jul.

Material:

 Present-papper i ljusa nyanser. Vi valde ett benvitt/antikgult papper dekorerat med änglar, musiknoter och guld-krumelurer.
Present-snöre- Vår lampa fick ett snöre i metallic silver.
Lampfot- det fungerar nog med vilken lamphållare som  helst bara den är någorlunda låg.
Sax
Genomskinlig tejp
Måttband
Limstift

Så här ser vår lampfot ut.

Arbetsbeskrivning
1. Ta måttbandet och mät omkretsen av en cirkel som är stor nog att rymma lamphållaren. Bestäm hur hög du vill ha lampan. Om papperet är tunt är det bäst att inte ha en för hög modell. Vår lampa är 60 cm i omkrets och 30 cm hög. 
OBS! Om ditt present-papper har en riktning (uppåt och neråt) måste du vara noggrann med att lägga ut bredden och höjden på papperet åt rätt håll. Klipp ur din pappers-rektangel.
2. Forma pappersrektangeln som ett rör och tejpa kanten så att röret sitter ihop. Det kan vara bra att ha hjälp att hålla ihop papperet medan man tejpar, särskilt om man jobbar med ett tunt papper.
3. Klipp en liten trekantig flik längst ner så att sladden kan komma ut genom hålet. Vik upp kanterna så blir trekantshålet stabilt. 

4. Stryk lim på baksidan av present-snöret med limstiftet. Fäst snöret längst upp på pappersröret för att ge lampan en snygg kant-avslutning. Även här kan det vara bra med två par händer, men med lite trix går det att vara själv också.
Ta gärna ett längre snöre och krulla ändarna som blir över med en kniv eller sax. 

5. Renklipp eventuellt kanterna om de inte blev helt raka.
Klart!
Enkelt, snabbt och snyggt!   


Nålbrev i näver

Jag har länge saknat ett nålbrev & fick äntligen inspiration att göra ett när jag fick en fin bit näver i händerna tidigare i höst. Brevet är kantat med lagettstygn i ylletråd och har ett par sidor av återvunnen stickad vadmal (= maskingtovade gamla ylletröjor) för nålarna. Efter ett par månaders användning kan jag säga att det blev jättebra!  
Skönt att ha alla nålar samlade på ett ställe. Allt från stora stoppnålar i plast till mina trekantiga lädernålar har hittat hem.

Jag har nu gjort ett antal nålbrev i två olika storlekar. De är lätta att skicka med vanlig post till dubbelt porto (12 kr).  Skicka iväg ett mail till forsnashemman@gmail.com

lördag 15 december 2012

Moebius sjalarna

Lägger upp bilder på båda moebius-sjalarna jag stickade för ett tag sedan. Fakta och mönster finns i ett tidigare inlägg här på bloggen.

Den regnbågsfärgade sjalen blev utlottad på Maritas blogg och är nu på väg till sitt nya hem hos Frida strax utanför Göteborg. Den är blockad, inslagen i fint silkes-papper och kommer fram lagom i tid för att visas upp på någon julfest.
Grattis Frida!

Vi ska också göra ytterligare en utlottning under de närmaste vintermånaderna för att muntra upp oss under den här mörkaste tiden av året. Så håll ögonen öppna.

fredag 14 december 2012

Toppjakt- stickad luva

En del saker ser ju mer än lovligt löjliga ut. Men det här är faktiskt en riktigt användbar sak, som jag har stickat på uppdrag av mannen.

Skogshönsen ser väldigt bra och det är en klar fördel att vara alldeles vit om huvudet (och resten av kroppen) när man smyger på en fin tjädertupp som sitter i talltoppen. 

Luvan blev klar igår kväll och redan nu är den på sin första jakt. Kanske blir det tjädergryta i helgen? Hoppas, hoppas. 

torsdag 13 december 2012

Pepparkaksgubbe- dräkt

Gör en egen dräkt till familjens pepparkaksgubbe.

Enkelt pepparkaksbrunt bomullstyg, vitt vågigt kantband (dekorationsband) som glasyr. Mönstret till tröjan gjorde jag genom att lägga en tröja rakt över tyget och klippa ut fram och baksida. Det är alltså inga isydda ärmar, det fungerar bra ändå. Ett sprund med knapp bak för att komma i tröjan. Byxorna är ett vanligt byxmönster med helt raka ben och resår i midjan. Fördelen med den raka modellen är att man kan sy upp byxor och ärmar rejält och vi har därför kunnat använda dräkten till familjens två pojkar från 4 års ålder till 9 års ålder. 

Hatten måttade jag på en 6-åring. Den är stärkt med kraftigt vliseline på
 insidan. Lite för stor för en 4-åring och lite för liten för en 9-åring, men användbar under hela tiden ändå.



onsdag 12 december 2012

Virkade reflexer

Rolig idé, och det blir riktigt effektiva reflexer av det här garnet.
Sveriges billigaste reflexgarn (av det jag har hittat iaf) finns hos
Eva har också riktigt bra, snabb & personlig service.

Virkade reflexer är en bra julklapp som går att skicka med ett vanligt brev. Därför håller jag en liten 
BLOPPIS 
Beställ virkade reflexer, 55 kr/st  med frakt 6 kr
Levereras per brev i snygg förpackning
 Välj mellan formerna hjärta, mormorsruta, fyrkant, rund & blomma.
Färgerna: vit, röd, rosa, grön, blå. turkos. Eller kombinationer.
Om jag inte har dom färdiga tar det någon dag att virka och stärka dom. 



tisdag 11 december 2012

Stickat till baby

Sötingen ville ha mer rosa och glitter. Så det blev en toppluva och ett par matchande leggings.

måndag 10 december 2012

Trixig stickning

Vad är det här nu då?
Nytt projekt... Det knepigaste jag någonsin stickat. Som en blandning av knyppling och mönsterstickning.
Det kryper sakta fram med ca 10 cm per dag men så är det också såååå vackert. 

söndag 9 december 2012

Moebius-sjal


Maritas Moebius-sjal stickad här på hemmanet.
Det här är festsjalen i lila grått garn och med paljett-garn & silvertråd i kanterna.

Vi stickade också en "vardagssjal" i regnbågsfärg som just lottats ut på Maritas blogg: 

Bjuder också på mönstret till sjalen. Varsågod:

Moebius sjal. Vriden sjal.
Garn: Drops Deligt färg 12 (regnbåge)
Nyårssjalen är i färg 14 med en tråd av M&Ks svarta paljettgarn och en trån Glitter effekttråd (Silver) från drops i kanterna.
Stickor: 80 cm Knit-pro rundsticka med strl 4 toppar.

Hålmönster: Varv 1: 2r tillsammans, 1 omslag. Varv 2: rätstickning i både vanliga maskor och i omslagen från varv 1.
Den lösare sjalen (regnbågssjalen)  hade 161 m i uppläggningen.
Den tightare sjalen  i lila/grått och glitter hade 139m i uppläggningen.
Se uppläggningen på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=oP3si7KrA9I
      Lägg upp ojämnt antal maskor för att mosstickningen ska flyta jämt över varvs-bytet. Sticka mossstickning i 6 varv och sedan hålmönster i 6 varv. 
      För den lösare sjalen i regnbågs-garnet skickar man alltså 6 v mosstickning, 6 varv hålmönster, 6 varv mosstickning, 6 varv hålmönster och avslutar sedan med 10 varv mossticning och avmaskning. Avmaska mycket löst.
För den lila/grå festsjalen börjar man likadant, men lägger till 6 varv mosstickning och 6 varv hålmönster så att man får totalt tre omgångar med hålmönster i sjalen. Den blir alltså lite bredare. Efter sista omgången med hålmönster stickar man 6 v mosstickning varav de 4 sista varven stickas med 3 olika garner, man lägger till ett paljettgarn och en tråd med silverglitter. 





Tapetlampa


lördag 8 december 2012

Träna karvsnitt

Nån form av dagslända.


Monster-aborre?

Myra- utan antenner.

Slutsats- karvsnitt är roligt, lite trixigt och mycket snyggt.

fredag 7 december 2012

Näverstickad babymössa


Söta guddottern fick en söt mössa i rosa och vitt glitter. Tre virkade korkskruvar som tofs och ett 7-flätat-knytband.

Halloween-pumpor