tisdag 18 december 2012

Stickad tunika

Ett alldeles ljuvligt projekt som just blivit klart. En stickad jul-tunika. Den passar väl bra annars också, men inspirationen kom när vi kom över några nystan Fame Trend Paljett Rosa 687 och M&K Paljett röd 474. Tillsammans skapade dom en fantastisk färgfest med både vita och röda paljetter (dom röda syns tyvärr inte så tydligt på den här bilden).

 Mönstret gjorde jag på det sätt jag gillar bäst. Man tar ett plagg som man redan har och gillar. Den här tunikan kommer från en vanlig klädbutik, strl M. Sedan måttar man plagget och skapar sitt mönster efter måtten. För alla som inte vill sticka på frihand, så bjuder jag på mönstret här nedan.
Ursprungstunikan. Min gjorde jag lite längre och lite mer klockad nertill.

Tunika

Garn: Big Trend paljett & M&Ks röda paljettgarn
Garnåtgång: Ca 2 nystan Big Trend Paljett och 3 nystan M&Ks paljettgarn. OBS! om du använder ett färgskiftande garn som Big Trend så kan det behövas lite mer garn eftersom det är viktigt att matcha färgerna när man stickar de separata fram och bakstyckena och axelpartierna.
Stickor: 80 cm Knit-pro rundsticka med strl 4,5 toppar.
Storlek ca 40-42.

Tunikan stickas nerifrån och upp. Lägg upp 204m. Sätt markörer i varje sida med 102m mellanrum. Ta ihop till en cirkel. Sticka 4v r, 1v a (vikvarv för fållen). 4v r och ta sedan in 1m i varje sida. Minska sedan 1m i var sida var 8’onde var (ca var 4de cm). När man når upp till ärmhålens undre kant ska det vara ca 160m på rundstickan. Dela upp dessa med 80m på varje sticka.  Framsida och baksida stickas separat.

Framstycket.
Ta in för ärmhål: 2m på första varvet i var sida. Sedan 1m i var sida vartannat varv i 18v.  Sticka 4v utan minskningar och avmaska 10m i mitten (början av halsringningen) avmaska i var sida av halsringningen de följande varven: 4m, 4m, 2m, 1m , 1m, 1m, två varv utan minskning och slutligen 1m minskning i var kant. Sticka 19v med de resterande 12m på var axel. Nu har du kommit till axelsömmen. Välj mellan att avmaska och sy ihop axelsömmen senare eller sätta maskorna på en avmaskningsnål och sticka ihop axelsömmen när bakstycket är klart.

Bakstycket.
Ta in likadant för ärmhålet som på framsidan. Sticka sedan tills det har blivit 20 cm från början av ärmhålet. Avmaska 20m mitt bak. Minska sedan 1m, 2m, 1m, 2m, 1m, 2m, 1m, 2m. Och ev. någon maska till för att komma ner i 13m på var sida.  Sticka rakt upp tills axlarna når 23cm från ärmhålets början. Sticka ihop axelmaskorna fram och bak eller avmaska och sy ihop. 

Kanter:
Plocka upp 118m längs ärmhålen med stickor 4,5. Sticka resår i ca 2 cm och maska av. Byt till mindre stickor (strl, 4 sen 3,5 slutligen 3) varje varv och minska 1 m mitt under ärmen varje varv. 
Plocka upp 148m längs halslinningen, 96m framtill och 52m bak med stickor strl 4,5. Sticka ca 2 cm och precis som för ärmhålen minskar du stickornas storlek en halv strl. varje varv och minskar 1m vid var axelsöm varje varv. Avmaska.