söndag 16 december 2012

Lampa av presentpapper


Ett superenkelt 15-minuters projekt 
& ett snabbt sätt att förändra vardagsrummet inför jul.

Material:

 Present-papper i ljusa nyanser. Vi valde ett benvitt/antikgult papper dekorerat med änglar, musiknoter och guld-krumelurer.
Present-snöre- Vår lampa fick ett snöre i metallic silver.
Lampfot- det fungerar nog med vilken lamphållare som  helst bara den är någorlunda låg.
Sax
Genomskinlig tejp
Måttband
Limstift

Så här ser vår lampfot ut.

Arbetsbeskrivning
1. Ta måttbandet och mät omkretsen av en cirkel som är stor nog att rymma lamphållaren. Bestäm hur hög du vill ha lampan. Om papperet är tunt är det bäst att inte ha en för hög modell. Vår lampa är 60 cm i omkrets och 30 cm hög. 
OBS! Om ditt present-papper har en riktning (uppåt och neråt) måste du vara noggrann med att lägga ut bredden och höjden på papperet åt rätt håll. Klipp ur din pappers-rektangel.
2. Forma pappersrektangeln som ett rör och tejpa kanten så att röret sitter ihop. Det kan vara bra att ha hjälp att hålla ihop papperet medan man tejpar, särskilt om man jobbar med ett tunt papper.
3. Klipp en liten trekantig flik längst ner så att sladden kan komma ut genom hålet. Vik upp kanterna så blir trekantshålet stabilt. 

4. Stryk lim på baksidan av present-snöret med limstiftet. Fäst snöret längst upp på pappersröret för att ge lampan en snygg kant-avslutning. Även här kan det vara bra med två par händer, men med lite trix går det att vara själv också.
Ta gärna ett längre snöre och krulla ändarna som blir över med en kniv eller sax. 

5. Renklipp eventuellt kanterna om de inte blev helt raka.
Klart!
Enkelt, snabbt och snyggt!