Presenterar årets talgdankar.
Talgdankar är ljus stöpta på talg, inälvsfett. Vanliga förr i tiden. Eftersom vi har en del eget inälvsfett från slakt och grannar som kan förse oss med mer så har vi gjort egna ljus nu under ett par år. De blir jättefina och ger en ren, klar låga.
De luktar också gott, för vi smälter fettet tillsammans med olika kryddor och blom-essenser som vi odlar själva. Dessutom håller ljusen i flera år eftersom vår tillverkningsmetod stabiliserar fettet så att det inte härsknar.
Talgdankarna rinner en del, som synes på bilden. Därför har vi alltid ett litet fat under varje ljus. Jag tycker det är en snygg dekoration med den nedrinnande ljusmassan, men blir det för stora klumpar kan man bryta av dom och spara till nästa års ljusstöpning.
Att göra egna talg-dankar är ganska komplicerat, men absolut inte helt omöjligt. Får vi ha livet och hälsan i behåll så ska vi göra en detaljerad beskrivning till nästa jul. Om ni vill förbereda er så ta kontakt med får-/get ägare, eller vilken annan djurhållare som helst som slaktar en del och fråga om ni kan få köpa inälvsfett under nästa höstslakt. Oftast är det en biprodukt som slängs eller slutar som fågelmat, så det finns goda chanser att få köpa lite. Man kan också använda "vanligt" fett tex ister från gris eller "rump-fettet" från älg/ren. Men eftersom det är lite lösare i konsistensen så behöver man då också tillsätta en del bivax för att få stabila talgdankar.
Talgdankar exemplifierar nästan allt jag tycker är härligt med hantverk och med mer miljövänlig självförsörjning.
Man undviker industrialiserade produkter som ofta har petroliumojla i sig, som tar massor av energi att tillverka/ transportera och som är farliga att andas in. Man tar vara på en lokaltillverkad naturprodukt som de flesta ser som "skräp". Man får en verkligt användbar produkt av hög kvalitet. Slutligen så får man "göra själv" och dessutom är ljusstöpning ett hantverk som barnen brukar gilla att göra tillsammans med oss vuxna!
Full pott i betyget för bästa hantverk!