söndag 14 maj 2017

Laga stolpar till elstängsel

Dags för ytterligare ett inlägg om vår inställning till att "lappa & laga". Titta längst ner för att få länkar till dom tidigare inläggen.
Vi håller precis på att sätta upp alla stängsel till djuren. Många av stängslen måste läggas ner under vintern här hos oss i Lappland, annars bryts dom sönder av snömängden. Det är alltid ett par av elstängselstolparna som går sönder varje säsong. Under de 10 år vi snart bott här har ca 30% av våra stolpar brutits. Men vi har funnit att det ändå är onödigt att slänga dom!
Lagningsmöjligheterna är mycket begränsade när det kommer till plast som spruckit eller gått av. Att limma funkar dåligt. Silvertejp håller ihop sprickor bra, om det inte kommer i kontakt med vatten, vilket ju precis allt gör som vi använder utomhus här på Hemmanet.
Det blir inte riktigt lika rakt och fint som stängslet längs byavägen. Men här i ankornas skogshägn,
bakom vårt hus så stör det inte någon att det är lite krokigt och dant.
Istället har vi börjat göra på samma sätt som nybyggarna gjorde när dom lagade spruckna vrilskålar och porslin. Vi borrar och najar. Det förlänger ofta livslängden väsentligt och när det kommer till stängselstolpar så verkar det rent av som en lagad stolpe är mer hållbar än en ny, ungefär som ett benbrott blir starkare när det läkts än det övriga skelettet. Najtråds-snuttarna blir inte förstörda ens av lång användning och i dom fall vi till slut måste "pensionera" en stolpe så monterar vi av najtrådbitarna. Alla små snuttar av metalltråd lägger vi i en särskild burk i snickarboden. Dom är användbara till massor av små detaljarbeten som att sömma fast nya bitar hönsnät över hål.

De tidigare inläggen i "Lappa & Laga"-serien
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.se/2017/01/laga-stoppa-spara-och-slita-ut.html
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.se/2017/02/lappa-jeans.html
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.se/2017/03/nar-ar-det-vart-att-lappa-laga.html