söndag 12 mars 2017

Gör egen flytande tvål

Det är jättelätt att göra sin egen flytande tvål. Hos oss här på Hemmanet använder vi den flytande varianten till allt från duschtvål till att skura golven. Och som handtvål på toaletten, att tvätta kläder och husmors ull och att tvätta mattor och våra sängklader som är helt i ull.
Vår flytande tvål använder vi bl.a. som handtvål i badrummet
Det viktigaste för att få bra flytande tvål är att använda vår allra renaste tvål "Äkta tvål". Den är gjord enligt samma recept som gamla tiders Barnängen-tvålar. Den består enbart av rent förtvålat djurfett! Många av våra äldre kunder har berättat att som känner igen den milda "rena" doften av våra Äkta tvålar från sin barndom. Dom kan säga "Åh, precis som tvål luktade när jag var liten".

För att göra flytande tvål så behöver man alltså enbart en lämplig flaska, tvål och vatten. Vi brukar använda flaskor av den typen som det varit dryck, ketchup eller andra flytande tillbehör i. Dom är lättklämda och rymmer ofta en halvliter, 500ml, vilket är en lämplig mängd flytande tvål att göra och en rätt lagom storlek på en flaska som man vill ha stående framme varje dag.
Först river man tvålflingor på den fina sidan på rivjärnet. Det gör att flingorna blir lätta att lösa upp i vatten. Man KAN använda grövre flingor också eller restbitar av tvålar, men då kommer man behöva använda mixerstaven lite för att få en jämn flytande tvål, se bilden längst till höger här ovanför.

När man rivit en dl tvålflingor (det väger ca 20 gr) så kan man hälla dom i en flaska som rymmer en halvliter. Sen häller man på ljummet/varmt vatten, ungefär halvvägs upp. Sen lämnar man flaskan ett tag så att tvålflingorna får lösa upp. Det är bra att gå dit och skaka på flaskan nån gång ibland. Jag brukar göra en sån här flaska på eftermiddagen och sen gå dit och skaka 1-2 gånger i timmen under kvällen. Sen på morgonen kan man fylla upp flaskan helt med ljummet/varmt vatten och skaka ett par gånger till.
Sen är det klart!
Superenkelt! 😁

Det här receptet ger ganska lättflytande tvål i en konsistens som passar perfekt att använda också i pumpflaskor. Men man kan göra det ännu mer lättflytande, genom att tillsätta vatten, eller göra det mer trögflytande genom att tillsätta mer tvålflingor (eller mindre vatten).

Eftersom vi inte använder tensider i vår tvål, så blir den inte bubblig på samma sätt som köpe-tvål från affären. Men affärs-tvålen har fullt av frätande tensider tillsatta, just för att den ska vara bubblig. Vår tvål blir mer som dusch-creme. Men affärens "lyxiga" dusch-creme har också massor av kemikalier tillsatta! Bara för att få dom att likna den tvål som är den mest naturliga och hälsosamma, vår ursprungliga Äkta tvål! Världen har blivit en hel del bakvänd, kan man tycka. 💗 Läs gärna med om flytande tvål, äkta tvål och vår flytande tvål som alltså kallas Kräm-tvål här. http://www.shenet.se/recept/tvalflytande.html

Här är en film på när jag tvättar händerna med vår flytande tvål. Den visar konsistensen och känslan i vår flytande tvål.
Vi säljer inte flytande tvål. Det är onödigt att slösa energi på att transportera så mycket vatten när det är så lätt att göra själv. Istället har vi satt ihop ett paket med tre Äkta tvålar, som vi kan skicka i ett bubbelkuvert och som kommer direkt hem i brevlådan!
Tre tvålar på totalt minst 200 gr ger hela 5-5½ LITER flytande tvål. Till ett väldigt rimligt pris. 😏
Klicka genast hit!
https://forsnashemman.se/products/tval-paket-till-creme-tval