onsdag 10 juni 2015

Åstadkommit åror

Våra gamla åror hade sett sina bästa dagar, båda två hade avbrutna blad och det var tungt att ro. Vi funderade på att köpa nya, eller annonsera efter begagnade. Men så gick Husbonden ut i snickeriet och gjorde sina egna nya, helt enkelt.
Ytterligare en liten del av att i första hand försöka självförsörja sig. Men det är klart att det behövs resurser för att kunna göra det. Vi har lite egen skog som vi vårdar oerhört omsorgsfullt och lämnar stora delar som urskog. Från vår blädade del av skogen har vi tagit fina tätvuxna plankor av gran, torkat till snickarvirke under minst två år. Sågade på vår egen solosåg. Och så Husbondens kunskap, såklart, vilken resurs. Makalöst vad den karln kan göra med händerna. 😊
Och hans arbete blir lättare med den nya fina snickarverkstan vi byggt upp under några års tid. Slutprodukt, nya åror. Inte lackade i miljö-vidrigt lack som dom gamla, utan inoljade med ekologisk linolja. Sen får man ju se till att torka årorna mellan varje tur på Vojmån.
Och dom fungerar meddelar mannen efter första fisketuren, då en enda dagslända som drunknat i vattentunnan framkallade en viss förhoppning om att få harr. Mycket vatten i ån gör ju dock att det är svårt att fisk överhuvudtaget, men första fisketuren med nya årorna slutade dock i en hyfsat stor abborre. Och årorna, betydligt större än de gamla gjorde det mycket lätt att ro till och med uppströms i den starka vårfloden.