Att stöpa talgdankar är årets
hantverks-höjdpunkt! Talgdankar
exemplifierar nästan allt jag tycker är härligt med hantverk.
Man
undviker industrialiserade produkter som ofta har petroliumolja i sig, som tar
massor av energi att tillverka/ transportera och som är farliga att andas in.
Man tar vara på en lokaltillverkad naturprodukt som de flesta ser som
"skräp". Man får en verkligt användbar produkt av hög kvalitet.
Slutligen så får man "göra själv" och dessutom är ljusstöpning ett
hantverk som barnen brukar gilla att göra tillsammans med oss vuxna!
Full
pott i betyget för bästa hantverk!
Att göra egna talg-dankar är ganska komplicerat, men absolut inte helt
omöjligt. Så här gör vi:
1. Få tag på fettet
Först måste man få tag på inälvsfett (talg). Inälvsfettet är ett väldigt
hårt och glansigt fett, det ser lite ut som stearin och det är därför det är
lämpligt att stöpa talgdankar av. Lättast är att ta kontakt med får-/getägare i
närheten. Men man kan också använda inälvsfett från andra djur på bondgårdarna
och från flera av de större vilda djuren som jagas. Lättast är att få tag på
inälvsfett under tiden för höstslakt och jakt. Oftast är det en biprodukt som
slängs eller slutar som fågelmat, så det finns goda chanser att få köpa lite.
Man kan också använda "vanligt" fett tex. ister från gris eller
"rump-fettet" från kor, älg el. ren. Men eftersom det är lite lösare
i konsistensen så behöver man då också tillsätta en del bivax för att
få stabila talgdankar.
När man väl fått tag på fettet så gäller det att smälta ut det rena
fettet från hinnorna. Skiva hinnorna med inälvsfettet och ev. annat fett i 1-2 cm breda skivor. Lägg i en kastrull
och smält på låg värme. Rör om ofta i början, men efter ett tag har en del fett
smälts ut och skyddar resten från att brännas vid, så då räcker det med att rör
om lite ibland. Under den här processen kan man också välja att lägga i lite
kryddor som får värmas upp tillsammans med fettet. Vi har ibland använt
utrensade julkryddor som blivit för gamla, men de kan fortfarande ge doft till
ljusen. De senaste åren har däremot enbart använd kåda, som vi smälter ut
tillsammans med fettet och som ger en fantastisk doft och också en fin färg och
lite fastare ljus än enbart talg. Det kan ta ett par timmar innan hinnorna är
helt utsmälta. Då ser det ut som små skrynkliga remsor av potatischips, och då
är det dags att sila av det rena fettet och ta bort hinnorna.
Noggrant utsmält och renat fett ger talgdankar som inte luktar och som inte osar när man tänder ljusen.
3. Fläta ljusvekar och mätta dom
Under
tiden fettet smälter ut kan man passa på att fläta ljusvekar. Vi brukar använda
virkgarner i ren bomull. I år fick vi tag på ett litet nystan oblekt bomull på
en loppis för 5 kr. Vekarna ska vara antingen virkade (med luftmaskor) eller flätade för att dom ska ge en fin låga
och för att dom ska böja sig ner på rätt sätt vartefter de brinner.
Klipp till vekar som är dubbelt så långa som ljusen du vill ha + ca 15 cm för att kunna knyta
flätan och hänga vekarna över stöppinnarna. OBSERVERA att längden på
ljusen begränsas av hur djupt stöpkärlet är. Våra ljus är strax under 30 cm , så vi klipper tre
trådar på ca 75 cm
som vi flätar i en vanlig trefläta. Anpassa tjockleken på vekgarnet efter hur tjocka
ljusen ska bli. Ett tunt ljus ska ha en tunn veke för att rinna så lite som
möjligt. Ett tjockt ljus behöver en tjockare veke för att kunna skapa en fin
låga.
När
vekarna är flätade/virkade är det viktigt att man mättar dom med ljusmassa. Om man
hoppar över det här steget är risken stor att vekarna fylls av vatten när man
börjar stöpa och ljusen kommer då att fräsa när man tänder dom. Vi föredrar att
mätta vekarna i rent bivax eftersom man då kan få dom raka och stela. Det
underlättar när man börjar stöpa. Smält alltså lite bivax i en kastrull, lägg
ner vekarna och låt dom ligga ett tag. Gärna länge, minst en kvart, så att
vaxet hinner tränga in hela vägen i den flätade bomullsveken.
Ta
upp vekarna från bivaxet, lägg dom dubbelvikta på en plåt och sträck dom så att
dom får stelna raka. När man gör stöppinnar (som vekarna hänger över och som
man håller i när man doppar vekarna under stöpningen) gäller det att fixa lite
huvudräkning. Man hänger vekarna dubbelt över pinnen, så bredden på pinnen
måste anpassas så att ljusen inte fastnar i varandra när man börjar nå den
slutliga vidden, och man måste också se till att ljusen inte stöter mot
stöpkärlets kanter. Vi vill dessutom kunna doppa två vekar åt gången, för att
få lite effektivitet i det hela och måste då beräkna hur långt man måste ha
mellan de två vekarna som hänger på pinnen. Se hacken som är gjorda på pinnen
på bilden ovan. Vårt stöpkärl är ca 45
cm högt och 11 cm brett. Så vi gjorde våra stöppinnar 20 cm långa, så dom är bekväma
att hålla i och 3,5 cm
breda. Sen gröpte vi ut hack så att vekarna kan ligga ca 5 cm från varandra. Eftersom
våra stöppinnar bara håller 4 ljus var, så behöver dom inte vara så starka. Vi
har använt vanlig masonit och våra pinnar har hållit i många år.
5.
Färdigställ ljusmassan och bygg ett stöpstativ.
När
nu talgen smälts ut och silats ren är det dags att blanda den slutgiltiga
ljusmassan, Man kan vilja ha ljusen något mer stabila och mindre kladdiga än
vad en ren talg ger, och det vanligaste är då att blanda i lite bivax. Vi
använder ca 10% bivax i våra talgdankar, i de sista/yttre lagren. Nuförtiden blandar vi också i smält
kåda, som ger en fin doft och en väldigt vacker färg.
Stöpställningen,
som man hänger stöppinnarna på, brukar vi enkelt göra av två stolar med ryggarna
mot varandra, och två pinnar som vi lägger över stolsryggarna.
6.Stöpning
Ställ
stöpkärlet på en höjd som gör det bekvämt att doppa vekarna och lyfta över dom
till dom stöpställningen. Vi har vårt kärl på en stol som står alldeles bredvid
stativet. Om man vill hålla ljusmassan varm längre kan man ställa stöpkärlet i
en stor kastrull med hett vatten i, se bilden ovan. Koka
upp vatten, som ska användas för att fylla på stöpkärlen när nivån av ljusmassa
sjunker. Fyll på varm ljusmassa i stöpkärlet och fyll sedan på med hett vatten
tills nivån går nästan ända upp till kanten. Börja doppa vekarna.
Man
sänker vekarna rakt ner i stöpkärlen och drar genast upp dom igen. En lugnt,
men snabb rörelse är det som eftersträvas. Har man kvar vekarna för länge i den
varma ljusmassan kommer ljuset att smältas ner istället för att bli tjockare.
Om man har minst 10 stöppinnar att doppa brukar den första pinnen ha stelnat
tillräckligt för att doppas direkt igen efter man blivit klar. Under de första
rundorna man doppar brukar det kännas som att ljusen knappt blir tjockare alls,
men så småningom börjar det ränta på och ljusen blir snabbt tjockare. När nivån
på ljusmassan sjunker i stöpkärlen fyller man på med hett vatten. På så sätt
kommer ljusmassan nå hela vägen upp på vekarna när man doppar. Sedan gäller det
bara att doppa på tills man fått den tjocklek man vill på ljusen, eller tills
ljusmassan tagit slut och det bara är vatten kvar i stöpkärlet.
Ett tips är att blanda i extra mycket smält bivax i de sista lagren man doppar, då kan man få en hårdare yta på talgdankarna och även en mycket fin färg.
När
man är klar låter man ljusen hänga och stelna. Det är bra om de kan få hänga en
rejäl stund, gärna över natten. Sedan skär man av den nedre spetsen på ljusen
och dom är klara att börja användas. Vi lagrar våra i en låg kartong som står i
matkällaren med smörpapper mellan varje lager av ljus. Överbliven ljusmassa kan man spara tills
nästa stöpning, vi har vår i
matkällaren, men man kan också frysa den.
Observera att talg kan rinna mer än stearinljus gör, se bilden högst upp. Vi har därför ett litet fat under varje ljusstake. Jag tycker att den nedrinnande ljusmassan är en snygg dekoration, men om det blir för stora klumpar kan man bryta av dom och spara tills nästa gång man stöper.