torsdag 19 december 2013

Hundgarn

OBS! Vi har nu en helt egen sida om hundgarn! Gå till: 
http://hundgarn.blogspot.se/




Vantar av Leonberger, dekorerade med rosa/rött ullgarn.


Det finns flera fördelar med hundgarn. Garn av hundhår är flera gånger varmare än fårull. Det liknar angoragarn både genom sin värme och genom den luddiga, mjuka känslan. Därför kan man ofta sticka med tunt garn och då räcker ganska lite hundhår till stora plagg. Eller man kan sticka med vanlig tjocklek på garnet och få riktigt varma vantar, sockor, mössor, halsdukar, sjalar eller tröjor. Värmande plagg av hundhår är kanske det bästa som finns för äldre människor med ledsmärtor eller för allmänt frusna personer. Och om man bara har lite hundhår så räcker det ofta till små babyplagg, som sockor, mössor eller en liten kofta.
Med hundhår kan du också vara helt säker på att du får garn från ett djur som verkligen har ett bra liv!

Hur blir plaggen man stickar med hundgarn?
Plagg av hundhår är minst lika hållbara som fårullsplagg och om du har en hund med naturliga skiftningar i pälsen (eller flera hundar av olika färg) så kan man göra mycket vackra garner som blir naturligt melerade. 
Melerat garn av Sankt Bernhardshund.
Hur tar man hand om plaggen?
Plagg av hundhår tvättar man för hand och med milt tvättmedel. Handdiskmedel eller hårschampo fungerar perfekt. 
Hur gör du för att få garn av din egen hund?
Spara de ulliga tussar som samlas i borsten/kammen när du borstar din hund. Lägg tussarna luftigt i en papperspåse eller kartong. När du fått ihop tillräckligt så skickar du det till oss på Forsnäs Hemman.
Hos oss sorteras håret, tvättas och kardas. Om du har en hund med flera färger eller nyanser så kan man anpassa kardningen för att få antingen ett enfärgat garn eller ett melerat garn. Sedan börjar själva spinnandet. 
Garn av cockerpoo.
Jag spinner oftast ett tvåtrådigt garn som passar till stickor 4½-5½. Om man önskar går det att spinna ett tunnare garn, lagom till stickor 3½-4½. Men det går inte att spinna tunt med håret från alla slags hundar och eftersom det blir mer jobb med spinnandet så kostar det också lite mer.
Nystan av samma garn som ovan.
När garnet har spunnits klart, tvättas det igen, sträcks för att fixeras och nystas upp på ca 50gr nystan, samt märks med vår egen etikett, där din hunds namn också står med.
Du får kontakt med oss på Forsnäs Hemman genom vår Facebooksida: https://www.facebook.com/forsnas.hemman.5 Eller mail: forsnashemman@gmail.com
Stickprov av garn från  pudel
Går det att spinna av min hund?
Det bästa är att använda hår av långhåriga hundar, men det kan också gå bra med hundar med relativt kort päls om de har sån underull som fastnar i borsten när man borstar dom. Är fibrerna lite för korta för att bli ett bra garn på egen hand, så går det ofta att karda in lite fårull och få ett mycket fint garn. 
En del hundar, t.ex pudlar har en annan sorts päls, som mer liknar hår. Det går att spinna av den också, om man ser till att klippa hunden när pälsen är minst 3-5 cm lång. Sånt hundhår måste också blandas med lite fårull för att man ska kunna spinna ett mjukt och fluffigt garn av det.  

Exempel på hundraser som går att spinna av:
Afganhund
Airedaleterrier
Alaskan malamut
Bearded Collie
Berner Sennen
Boarder collie
Briard
Cão da serra de aires
Cavalier King Charles Spaniel
Chihuahua
Chow-chow
Cocker spaniel
Collie
Eurasier
Finsk Lapphund
Golden retriever
Groenendael
Gråhund
Hovawart
Isländsk fårhund
Japansk spets
Jämthund
Kaukasisk Ovtjarka
Keeshond
Kuvasz
Labrador
Lapphundar (olika raser)
Leonberger
New Foundlandshund
Norsk älghund
Old English sheepdog
Papillon
Pekingese
Polsk owczarek nizinny
Portugisisk vattenhund
Pudel
Pyrenéerhund
Sankt Bernhardshund
Samojed
Schapendoes
Schäfer
Shetland Sheepdog
Svensk Lapphund
Tervueren
Tibetansk spaniel
Tibetansk terrier
Yorkshireterrier

Övriga djur
Lång håriga katter går utmärkt att spinna garn av. Jag har bara spunnit av vår egen Norska Skogkatt Kira. 
Det blev ett fantastiskt mjukt melerat garn i grå/vita nyanser. Samma sak som för hundar gäller, om det lossnar mjukt hår i borsten när man kammar katterna, så går det att spinna av det, antingen av enbart katthår, eller så får man karda i lite fårull för att binda fibrerna ordentligt.
Garn av Kiras päls.
Exempel på raser som det går att spinna av är:
Norsk skogkatt
Helig Birma
Maine Coon
Perser
Ragdoll
Sibirisk katt

Get
Långhåriga getter har under lång tid klippts för att göra särskilt hållbara sockor. Getternas hår kallas ”ragg”, och det är därifrån vi har fått ordet ”raggsockor”. Det blir ett ganska stickigt garn och passar nog bara till just raggsockor.
Läs gärna vårt blogginlägg "Från Bock till Sock": 

Är det inte bara fjolliga nymodigheter?
Att spinna av hundhår är inget nytt påfund. Kunskapen om att hundhår är varmt och vattenavvisande verkar ha funnits långt tidigare i historien. Och det är kanske inte så konstigt, när man sitter & myser med sin hund och känner hur ljuvligt varm och gosig dom är.