söndag 1 december 2013

Pepparkakshus

Nu är det julmarknad och vi har "producerat" tomtar och stjärnor i alla former för att ha något att erbjuda på HantverksHuset i Vilhelmina Kyrkstad. Välkomna dit för härlig och genuin julhandling!
Allra stoltast är vi över våra fina pepparkakshus. Vi har gjort fyra st i olika former, tre av den klassiska varianten med non-stop som dekoration, en del har också små mini-mashmallows här och där. Dom fick också en fin lappländsk gran framför huset och självklart lurar det en ÄLG kring knuten!
Observera de vackra fönstren gjorda av karamell!
 Ett av husen blev smyckat av enbart rosa non-stop och vita, bulliga mini-mashmallows. För försäljning är allt ställt på en bricka och inslaget i en stor cellofan-bubbla.
Dessa hus är gjorda att ätas! Med sina fönster av hård karamell, limmade med choklad och med både non-stop och marshmallows har dom mycket gott att erbjuda, varje hus har också hemmagjord pepparkaksdeg (med mestadels ekologiska ingredienser) motsvarande ca 50 vanliga pepparkakor.
Om man är tveksam att äta huset efter det stått framme i flera veckor, så går det bra att låta det stå kvar i cellofanförpackningen hela tiden. Det syns lika bra och är lika förtrollande ändå! Eller så passar man på att äta upp huset redan som efterrätt på jul eller nyår.
I vårt eget hus (och huset som står i skyltfönstret på HantverksHuset) installerade vi också ett litet lyse inuti. Jättefint på kvällarna, när karamellfönstren glimmar och man tror att man förflyttats till Godisstugan i sagan om Hans & Greta.