måndag 4 mars 2019

Stoppa stickade plagg genom att sömma maskor.

Så här gör jag när jag sömmar maskor på slitna partier av stickade plagg, som sockor och strumpor.

Det här är ett mycket smidigare sätt att "laga" stickade plagg på än att stoppa som vanligt. Förstärkningen blir i princip osynlig och det blir precis lika töjbart och smidigt som det ursprungliga plagget. Om man väntar att laga tills det gått hål måste man ofta stoppa enligt "rutmönsters-tekniken" (som tuskaftsvävning) och då blir själva stoppningen mycket stummare och mindre följsam.

Ytterligare en fördel med att "sömma i" maskorna innan det går hål, är att man kan återupprepa den processen. Man kan sömma i dom igen när lagningen har blivit tunnsliten. Så länge man alltid följer de ursprungliga maskorna så förblir själva strukturen den samma och lagningen kan ske på samma sätt som på filmen.

Man kan sömma även om plagget har bara spindeltrådstunna trådar kvar av det gamla garnet. Men då får man vara försiktig. Och OM någon eller ett fåtal maskor går sönder så går det ofta ändå att "återskapa" de maskorna när man fått koll på tekniken.
Större hål är för tidskrävande och jobbiga att laga på det här sättet även om det går. Så om det blivit ett riktigt hål så brukar jag ändå stoppa "som vanligt".

Här ett tidigare inlägg om när jag sömmade tunnslitna delar på trampdynorna av ett par sockor.
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2016/03/nya-sockgarnet.html
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2018/01/stoppa-sockorna.html
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2018/12/stoppa-sockor-christmas-edition.html