onsdag 22 februari 2017

Lappa jeans

Vårvintern är ofta tiden då jag sätter mig och gör ordentliga arbetsdagar med att laga och lappa kläder. En av de mest "lönsamma" saker man kan lappa är jeans. Det beror på att dom ofta är dyra och av god kvalitet, men blir slitna på bara särskilda ställen.
Så om man lagar dom ställena är resten av plagget i gott skick och tål att slitas på. Man kan mer än fördubbla livslängden på såna plagg genom ett par enkla insatser.
Dom första sakerna att tänka på är att ha en lite kraftigare nål i symaskinen, en så kallad jeansnål. Samt sytråd av riktigt bra kvalitet. Vi använder mestadels ekologiskt oblekt från Sonjas textilateljé eller svart från samma ställe om det är just svarta jeans.

En annan sak är att spara jeanstyg som man kan använda som lappar. T.ex. jeans så är SÅ trasiga att dom inte är värda att laga. Jag hade också en otroligt utdaterad jeanskappa som numer är lappar på många av våra jeans. Slutligen kan det vara värt att lära sig att "sy baklänges" på sin symaskin.
Fingret på back-knappen. Viktigt att lära sig "sy baklänges" i trånga lägen, som i byxben.
När man syr på riktigt trånga lägen som i smala byxben, så är det en fördel att kunna sy framlänges på två sidor och sedan kunna sy "baklänges" på de övriga två sidorna. Alltså sy med back-knappen nedtryckt hela tiden. På så sätt behöver man inte ta ut och vända på hela byxorna för att sy olika sömmar utan kan sy runt hela lagningslappen på samma gång.

Så, för att laga. Bestäm om man ska sätta lappen utanpå revan/hålet eller inuti byxorna. På den vanligaste lagningen, knän gör jag enbart utanpåliggande fyrkantiga lappar. Se tex. bilden längst ner på mig och Husbonden med sina lappade jeans. Man syr zick-zack kring ytterkanten och sedan ett X sytt över hela lappen för att binda lappen vid underlaget, alltså själva jeansen. Man ser alla de lapparna tydligt på bilden högst upp.
En del av de övriga lagningarna kan man göra genom att nåla och sy fast en täckande lapp (av jeanstyg) på insidan. Sen kan man zick-zacka med breda stygn fram & tillbaks över själva revan på framsidan av jeansen, för att binda den fransiga kanten till lappen under.
Ett sista tips. När man klipper till lagningslappar till insidan och sedan syr fast dom längs kanterna på jeansens tidigare sömmar, så kan det ibland bli lite extra "flärpar" som ligger löst på insidan. Det är enkelt att klippa bort dom. Att "trimma lite" för att få en bättre passform och känsla.

Slutligen kan det vara på plats att reflektera lite. Förr sade man ofta att man skulle vara "hel och ren". OM kläderna var lappade och lagade så skulle det vara så "välgjort" att det inte skulle synas att det varit en reva eller ett hål. I modern tid har detta talesätt blivit översatt till att man inte ens får ha kläder som visar att dom varit tvättade eller använda. Många köper nya hela tiden. "Slit och släng" är inte ens SLIT längre, utan bara släng så fort allt inte ser ut som det kommer direkt från syfabriken. Och köp nytt.
Inte bry sig om alla människor som jobbar omänskligt för att sy kläderna så billigt som möjligt. Eller miljön och djuren som utarmas och förgiftas, för att odla bomullen, skapa den hemska merinoullen och slutligen transportera kläderna över halva världen till slutkonsumenterna hos oss, i den "rika" världen. "Vi" som då bara använder kläderna ett par gånger.

När de här sambanden blir tydliga, så känns begreppet "hel och ren" annorlunda. Vi vill vara rena. Vi gör allt rengöringsmedel själva och så lokalproducerat som möjligt.
Begreppet "hel" däremot har vi översatt till "i skick att vara användbart". Men att slänga kläder som fortfarande kan lagas, känns helt oacceptabelt. Eller att behöva "laga så att det inte syns". Det känns omoget. Som det man gjorde då industrialismen precis var i sitt startskede. Inte det vi gör nu, när industrialismen är i sen medelålder.
Vi skäms ju inte för att vi lappar och lagar. Det är ett adelsmärke i vår värld! Vi ställer till och med upp i en av Sveriges största tidningar med våra lappade kläder.
Jag bjuder på en bild från vår artikel från i höstas (hösten 2016) i Tidningen Land.
Klicka här för artikeln. 
Husbondens jeans är lagade med fina knälappar. Min arbetsbyxor är också lappade med samma tekniker som ovan. Och STOLT visar vi upp dom även i "riksmedia".