söndag 13 november 2016

Härlig, härlig Svärdsjöull

Jag ska sticka en liten lapp....av ull.
Kardorna, lockarna och tyllern' (ullrullarna),som det heter på nordångermanländska
Det är Svenska Fåravelsförbundets som har 100 års jubileum nästa år. Dom vill att vi hantverkare ska bidra med ruta på 10 x 10 cm gjord i valfri teknik gjord av ull från vilka Svenska får som helst. 
Självklart vill jag bidra med en liten ruta av min favoritull av min favoritras, alla kategorier, den gammaldags svenska Lantrasen Svärdsjöfår. 

Svärdsjöfår är helt unika i vårt land. Alla andra gammaldags Allmogefår har ull av ryakvalitet, finare eller grövre. Men Svärdsjö har "tysk-ull". Den är helt unik i landet, en väldigt finfibrig korkskruvslockig ull. Åtminstone på delar av kroppen. I övrigt har dessa får som enda Svenska Lantras fibrer av finullstyp, alltså finfibrig och väldigt krusig. Detta lilla, söta får är därför det enda av de gamla raserna som passar in på de moderna önskemålen om riktigt mjuk ull som kan spinnas till stickgarn av den kvalitet många efterfrågar nuförtiden.
Titta kardfloret! Så ljuvligt fint!
Självklart är alla raser av allmogefår värda att bevaras.
Men otroligt nog är just Svärdsjöfåren näst mest hotat av alla de gammaldags allmogefåren!

Det borde dom inte behöva vara.
För deras ull är det mest eftertraktade i vår moderna tid! Dom har dessutom många andra fördelar. Eftersom dom är småväxta så har dom oftast naturliga och lätta lamningar med max 1-2 lamm per födsel. Och om man bara har en mindre gård så kan man ändå hålla en hel flock på minst 4-5 individer, just för at dom är så små och klarar att beta även på mindre yta. Och dessa små får är verkligt lätthanterliga, dom är lätta att klippa (om man vill klippa själv) och dom kan inte skada någon, inte ens en ilsk bagge kan göra nån större skada.
Och ullen! Ullen!!! 
Så makalöst härlig, mjuk, smidig och silkig!  
Det finns inget som liknar lyckan jag känner när jag kan få sätta igång med att karda och spinna en fäll av de underbara Svärdsjöfåren!