lördag 20 december 2014

Lätt-tvätta ull


Vi tvättar alltid råull innan kardning/kamning och spinning. 
Tvättningen tar bort små partiklar och smuts som kan slita onödigt hårt på kardredskap och den tar också bort en del av ullfettet. För mycket fett kan göra ullen trög och svårspunnen. 
Det här sättet att tvätta (vi kallar det lätt-tvätt) lämnar kvar tillräckligt mycket ullfett för att skydda fibrerna under kardning/kamning och att fungera som ”glidmedel” under spinnandet.
Otvättad (rå) ull, och lätt-tvättad 
Använd ljummet vatten, inte varmare än 45˚C. Man kan ha något skonsamt tvättmedel i som handtvål, diskmedel eller såpa, med det går också bra utan. Blötlägg ullfibrerna. Det viktiga här är att man inte gnuggar ullen under tiden man tvättar den utan bara bestämt pressar ner ullen mot botten av tvättkaret  3-4 ggr för att få tvättvattnet att tränga mellan fibrerna och lösa upp smutsen. Låt sedan fibrerna ligga i det ljumma vattnet i ca 10 minuter och tryck några gånger till som tidigare. Töm ut vattnet och pressa ur ullen på samma sätt. Nu kan du skölja med samma temperatur på vattnet som tidigare, 2-3 gånger beroende på hur rent du vill ha det. Det som gör att ullfibrer kan tovas ihop (eller förstörs på annat sätt) är: för varmt vatten, eller att man växlar mellan varmt och kallt, eller att man gnuggar. Det här sättet att ”lätt-tvätta” ull undviker dom riskerna och ger en fin & lätthanterlig tvättad ull.