lördag 9 februari 2013

Pista pulkabacken

En egen pulkabacke. Att pista är en riktigt hantverk som tagit ett tag att lära sig.
Här kommer några tips!
Egentligen ska man börja jobba på backen redan innan snön kommer. Det gäller att se ut ett jämnt och fint parti med lagom kurvning i avslutet. Vi tog bort en del träd och stenar för att kunna få en bra nedfart.

När vårsolen börjar växa fram är det dags att ta tag i pistningen. Vi använder en vanlig skyffel och börjar med att platta till åkrännan med skyffeln. Sedan är det dags att skotta upp kanter, så att åk-rännan bildar en ränna. Det gör det svårare att åka "åt skogen". Det kan också vara läge att klippa bort en del årsuppväxt, som ni ser längst upp på skottnings-bilden, där videt har skjutit över en meter på senaste året.
Det är viktigt att få till en jämt bana utan några gupp. När man åker så kommer varje gupp att förstärkas och snart har man ingen svanskota kvar. Det är svårt att få en helt jämn bana, så man får räkna med att pista lite grann under hela säsongen, lägga på i guppen och hyvla av krön som bildas. 

När man jämnar ut ett gupp skottar man på snö och plattar till med spaden, sedan måste man vänta över natten för att snön ska frysa ihop. Om det behövs pistas så gör vi det efter dagens åkning, sedan fryser backen till över natten och är redo för nya äventyr nästa dag.

Kom ihåg att lära alla åkarna att man inte går på själva åk-rännan. Det gäller att stiga av åt sidan och gå upp längs backens kant. 

Det är alltså lite pyssel och svett att hålla en egen pulkabacke i trim. Men det är väl värt det.
Titta bara: