fredag 11 januari 2013

Egen chili

Äkta mathantverk!
Nu har vi varit självförsörjande på chili i nästan 10 år. 
I burkarna är det som är kvar från fjolårets skörd. Diverse blandade röda sorter och så favoritsorten "Hot Orange". Blir lagom stor (ca 40-60 cm) hos oss, och ger massor med frukter i bra storlek. God & stark!

Nu har årets fröer börjat komma i brevlådan, och chili ska man sätta tidigt, gärna nu.
De här har Marita fått från en bra fröfirma och ett par av dem verkar mycket lämpliga för odling i Lappland. För oss betyder det småväxta, snabba sorter som kan eftermogna i krukor på fönsterbrädan och väldigt starka. Självklart tar jag egna fröer av de sorter som vi gillar, men det är också kul att prova nya, i år blir det påsen i mitten på bilden "Numex Twilight" och påsarna till vänster "Super chili".

När vi skördade favoritplantan från förra året "Fireworks" hjälpte Arvid till, med gummihandskar såklart.
Fireworks blir en nätt liten krukväxt, ca 30 cm hög, alldeles översållad med frukter.


Närbild på torkollan, när vi plockade de frukter som fått sitta kvar extra länge på plantorna, för att fröna ska bli riktigt mogna. De orange är "Hot orange", de minsta högst upp är "Fireworks" och de avlånga röda är "Omnicolor", som nog är lite för sen för att passa hos oss, men den får 1 år till på sig att bevisa sig.

En del av vår chili använder vi också som smaksättning i vår egenbryggda kombucha! För startpaket, se här: http://egenkombucha.blogspot.se/p/bestall.html